Google voegt virtueel toetsenbord toe aan zoekbalk

Al in juni 2009 introduceerde Google een virtueel toetsenbord API die eenvoudig gemplementeerd kon worden in een website. Het doel van dit ‘on-screen’ toetsenbord was om gebruikers te ondersteunen bij het invoeren van tekens die niet in hun eigen taal beschikbaar waren. Met het virtuele toetsenbord kan eenvoudig worden geschakeld tussen verschillende toetsenbordindelingen en worden bijzondere tekens eenvoudig bereikbaar.

Sinds kort heeft Google dit virtuele toetsenbord ook gemplementeerd in de zoekbalk op zijn eigen website. Zelf introduceert Google de nieuwe toevoeging als volgt: “Stel je hebt koffie gemorst over je toetsenbord en de a, e, i, o, u en r werken niet meer. Probeer dan maar eens via Google te zoeken naar de dichtstbijzijnde computerwinkel waar ze een nieuw toetsenbord verkopen. Het typen op deze manier is iets wat dagelijks doorgemaakt wordt door mensen die een zoekopdracht willen intypen op een toetsenbord dat niet voor hun taal is ontworpen.”

En daarom heeft Google het virtuele toetsenbord dus toegevoegd, maar wel enkel op de pagina’s die niet-Engelstalig zijn. Vooral talen als Pools, Russisch en Arabisch zullen veel baat hebben bij deze nieuwe toepassing. Ondanks dat het Nederlands niet als officieel als taal is geselecteerd, wordt op Google.nl en Google.be in het Nederlands toch een virtueel toetsenbord getoond. Of dit hier veel gebruikt zal gaan worden, moet de tijd uitwijzen.

Het virtuele toetsenbord wordt als een knop naast de zoekbalk weergegeven. Als hierop wordt geklikt, klapt een klein toetsenbord uit waarop de letterindeling naar keuze geselecteerd kan worden. Wanneer dit geselecteerd is, verandert het fysieke toetsenbord in de geselecteerde toetsenbordindeling en kan getypt worden alsof het fysieke toetsenbord echt deze indeling heeft. Uiteraard kunnen ook de letters aangeklikt worden op het scherm.

google-virtueel-toetsenbord

iSide ook voor uw bedrijf?