Welke factoren bemoeilijken een zoekmachine optimalisatie?

Voor de zoekmachine optimalisatie zijn er verschillende factoren die de optimalisering vermoeilijken en daarom best vermeden kunnen worden. Zoekrobots worden steeds slimmer en kunnen steeds meer uitlezen, maar zaken als Flash of afbeeldingen zijn iets waar een zoekmachine nog altijd weinig mee kan.

Vermijd tekst in Flash en afbeeldingen

Bij het indexeren van een website kijkt de zoekrobot naar de broncode van elke pagina en leest deze uit. Normale tekst staat hierin ook als normale tekst, en kan dus zonder problemen gelezen worden. Maar een afbeelding of Flash-bestand bevat geen tekst. Dit is een verzameling data in een apart bestand wat eigenlijk alles kan voorstellen en niet per definitie iets leesbaar voorstelt. Een zoekrobot kan hier dan ook niets mee en heeft enkel iets aan de bestandsnaam van de afbeelding of het Flash-bestand om toch nog enigszins een idee te krijgen van wat dat element voorstelt.

Begrijp me wel goed: het gebruik van afbeeldingen of Flash-bestanden raad ik zeker niet af, omdat dit de gebruikersbeleving heel erg bevorderd. Een afbeelding kan soms meer zeggen dan 1000 woorden (ja dit spreekwoord klopt zeker). Wat ik wel afraad is het gebruik van tekst in afbeeldingen. Dit vertraagt en vermoeilijkt de indexatie en dus de optimalisering van de website enorm.

Frames

Een andere factor die de indexatie van een zoekmachine kan bemoeilijken is het gebruik van frames. Wanneer een webpagina wordt opgebouwd aan de hand van frames, bestaat die ene pagina eigenlijk uit meerdere losse pagina’s die gegroepeerd weergegeven worden. Echter herkent een zoekrobot deze groepering niet, en zal hij elke pagina afzonderlijk indexeren. Het centrale onderwerp van een pagina is dan zeer moeilijk vast te stellen. Gebruik daarom geen frames, maar plaats de inhoud van alle frames op 1 pagina.

Javascript

Steeds meer websites maken gebruik van Javascipt om inhoud weer te geven of op te maken. Zoekrobots kunnen echter niet alle Javascript foutloos uitvoeren. Let er daarom op dat alle belangrijke inhoud ook zichtbaar is zonder Javascript ondersteuning, waardoor de zoekrobots er toegang toe hebben. Om te zien hoe uw website er zonder Javascript uit ziet, kunt u in bijvoorbeeld de browser Safari de uitvoering van Javascript tijdelijk uitschakelen en zo uw website bezoeken.

Laat ons u helpen bij de optimalisatie van uw website

iSide ook voor uw bedrijf?