Verwijder een pagina of website uit Google

In sommige gevallen kan het nodig zijn dat bepaalde informatie uit de index van Google verwijderd wordt. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke informatie of inhoud die schadelijk kan zijn voor een bedrijf en zijn reputatie. Het alleen verwijderen van de website of pagina is echter lang niet altijd voldoende om de informatie ook uit Google te halen. Van de meeste pagina’s houdt Google namelijk een cache (of archief) bij en dat kan soms jaren duren voordat dit niet meer in te zien is.

Gelukkig biedt Google ons de mogelijk om versneld informatie uit zijn index te verwijderen. Volg daarvoor de volgende stappen:

 1. De eerste stap om een pagina uit Google te halen is het verwijderen van de informatie van de website waarop dit oorspronkelijk geplaatst was. Wanneer dit niet gebeurd, zal de pagina namelijk vrij snel weer opnieuwgendexeerd zijn. Dit kan door het verwijderen van de gehele pagina zodat een 401 of 404 header-status wordt gegeven bij het opvragen van de oude URL. Ook kan het door de inhoud te blokkeren via een robots.txt bestand of een no-index tag in de header van de pagina. Welke methode noodzakelijk is, wordt bepaald door wat u wilt verwijderen uit de index. U heeft keuze uit 3 manieren om inhoud uit Google te verwijderen. Elk soort verzoek vergt een eigen actie.
  Soort verzoek Benodigde actie
  Pagina (of afbeelding) verwijderen uit zoekresultaten en cachegeheugen Zorg ervoor dat de inhoud niet langer op het web wordt weergegeven. Verzoeken voor de pagina moeten de HTTP-statuscode 404 (niet gevonden) of 410 genereren. Een andere mogelijkheid is het blokkeren van de inhoud met een robots.txt-bestand of met een noindex-metatag in de header.
  Pagina alleen verwijderen uit cache geheugen Zorg ervoor dat u een noarchive-metatag aan de pagina toevoegt of de inhoud van de pagina wijzigt. Over het algemeen gebruikt u de noarchive-metatag als u de pagina permanent uit het cachegeheugen wilt verwijderen. U wijzigt de inhoud van de pagina als u de pagina tijdelijk uit het cachegeheugen wilt verwijderen, totdat we de pagina opnieuw crawlen en het cachegeheugen bijwerken met de nieuwste inhoud.
  Directory verwijderen Zorg ervoor dat dat de pagina’s die u wilt verwijderen, zijn geblokkeerd met een robots.txt-bestand. Het is niet voldoende een 404-statuscode te retourneren, omdat een directory een 404-statuscode kan retourneren terwijl bestanden in deze directory wel kunnen worden weergegeven. Als u robots.txt gebruikt om een directory te blokkeren, zorgt u ervoor dat de onderliggende structuur ook wordt geblokkeerd.
 2. Ga in het Google Webmasterhulpprogramma naar URL verwijderen onder ‘Siteconfiguratie –> Crawlertoegang’.
  url-verwijderen-uit-google-via-webmasterhulpprogramma
 3. Klik op ‘Nieuwe aanvraag voor verwijdering’ en vul de volledige URL in van de pagina of website die u wilt verwijderen.
 4. Vervolgens kan er gekozen worden voor een reden van het verzoek. Daarbij kan gekozen worden tussen ‘Pagina verwijderen uit zoekresultaten en cachegeheugen‘, ‘Pagina alleen verwijderen uit cache geheugen‘ of ‘Directory verwijderen‘. Afhankelijk van het soort verzoek heeft u in stap 1 al een keuze gemaakt en de benodigde actie uitgevoerd.
 5. Wanneer de aanvraag tot verwijdering is verzonden, wordt deze in het overzicht getoond als ‘In behandeling’. Over het algemeen wordt de aanvraag snel behandeld. Het is eventueel mogelijk de aanvraag vanaf hier nog te annuleren. Ook wanneer de aanvraag tot verwijdering is goedgekeurd, kunt u binnen 90 dagen de verwijdering ongedaan maken door een verzoekin te dienentot opnieuw opnemen van de inhoud.

iSide ook voor uw bedrijf?