Uitrol Google Caffeine niet vlekkeloos

Sinds vorige week is Google begonnen met de uitrol van het al veel besproken project Caffeine. In dit project heeft Google de indexatie en rangschikking van de zoekresultaten opnieuw gemaakt. Het doel is om sneller en vooral relevantere zoekresultaten aan de gebruiker te kunnen tonen. Als voorproefje konden we het project al testen in de ‘Sandbox’ en zelf vond ik de zoekresultaten inderdaad relevanter.

Sinds de uitrol lijkt de indexatie van nieuwe pagina’s inderdaad sneller te verlopen en de rangschikking van de zoekresultaten is in enkele opzichten al aardig aangepast. Toch verloopt niet alles even vlekkeloos. Het blijkt namelijk dat sommige pagina’s van een website volledig uit de index van Google verdwenen zijn.

Het gaat hierbij niet om een penalty, want alle andere pagina’s van de website staan nog wel in Google’s index. Ook zijn er steeds andere websites die direct verwijzen naar deze pagina en daarbij gaat het niet om nofollow linkverwijzingen. Wanneer we kijken in de Google Webmasters Tool dan zien we geen foutmeldingen of andere bijzondere dingen die de oorzaak zouden kunnen zijn.

Twee voorbeelden van pagina’s die uit de index zijn verdwenen. Een van deze is reeds teruggekeerd, de andere nog niet.

  1. De pagina http://www.cadeautips.net/kerstcadeau/ is sinds vrijdag uit de index verdwenen. Er zijn meer pagina’s op deze website die over ‘kerstcadeau’ gaan en die wel gendexeerd zijn, maar deze pagina staat op geen enkele wijze gendexeerd. In de laatste weken is hier enkel een kleine inhoudelijke aanpassing geweest aan deze webpagina, wat geen invloed zou mogen hebben op de wel of niet indexatie. Dat is namelijk aan meer pagina’s op de website geweest en die staan nog wel steeds geindexeerd.
  2. Ook een pagina van deze website was uit de zoekresultaten van zoekmachine Google verdwenen voor enkele dagen. Het ging om de pagina https://www.iside.be/hoog-in-google welke ook op vrijdag plotseling verdween. Deze pagina is ondertussen weer teruggekeerd in de resultaten, maar met een veel lagere plaats dan voorheen. Omdat aan deze website vorige week aanpassingen zijn gemaakt aan de structuur, kan het zijn dat het daar mee te maken had dat deze pagina tijdelijk verdwenen was. Ondanks dat aan het adres en de content van de bewuste pagina geen wijzigingen zijn gemaakt en ook naar deze pagina direct verwezen wordt door andere websites.

Voor de verdwijning van nummer 2 zou de verklaring dus in de herstructurering kunnen liggen, maar voor nummer 1 is nog geen logische verklaring gevonden. Heeft dit te maken met de uitrol van Caffeine die niet vlekkeloos verloopt? Of moet de oorzaak ergens anders gevonden worden?

Hopelijk kan ik dit verhaal binnenkort vervolgen, want interessant is het in ieder geval. Heeft één van jullie wellicht een verklaring voor de verdwijning van cadeautips.net?

iSide ook voor uw bedrijf?