Slechts driekwart Belgische bedrijven online

Van de Belgische bedrijven hebben slechts drie op de vier een eigen internetpagina. Vooral kleinere ondernemingen en ambachtelijke bedrijven maken nog niet optimaal gebruik van het internet als het gaat om nieuwe klanten werven met een professionele presentatie op het internet.

Onderstaande grafiek toont de evolutie van het aantal bedrijven dat online aanwezig is. Vanaf 2005 kent zowel België als zijn buurlanden een stijging. Enkel Frankrijk blijft nog ver achter als het gaat om de aanwezigheid van bedrijven op het internet.

belgische_bedrijven_met_website

“Eén op de vier bedrijven in België heeft nog geen website”, concludeert Leendert van Binsbergen, eigenaar van internetmarketingbureau iSide. “In vergelijking tot zijn buurlanden scoort België gemiddeld. De oorzaak hiervoor wordt grotendeels gevonden bij KMO’s en ambachtelijke bedrijven, welke zich nog nauwelijks bewust zijn van de noodzaak van een professionele presentatie op het internet.”

Belgische bedrijven zien een website nog voornamelijk als een uithangbord. Maar deze zal enkel nut hebben wanneer er ook mensen naar kijken en daar wringt in veel gevallen het schoentje. Van Binsbergen: “Dagelijks worden er miljoenen zoekopdrachten uitgevoerd via het internet, maar wanneer jouw website niet naar voren komt bij jouw doelgroep, zal hij van weinig waarde zijn voor je bedrijf. Om de website als een rendabel marketinginstrument in te zetten, is het essentieel om geïnteresseerde bezoekers naar je website te trekken.”

Scandinavië

Binnen Europa loopt Scandinavië voorop als het gaat om de online aanwezigheid van bedrijven. Zowel Denemarken als Zweden maar ook Finland pieken boven de 85 procent. Landen met het kleinste aandeel bedrijven op het internet vinden we in Oost-Europa waar Bulgarije en Roemenië de lijst afsluiten met percentages van respectievelijk 36 en 28 procent. Alle cijfers zijn gebaseerd op gegevens van het Europees bureau voor statistiek Eurostat.

bedrijven_in_europa_met_website

iSide ook voor uw bedrijf?