Wat is Google Analytics?

Ondanks dat Google Analytics al door veel mensen gebruikt wordt, krijg ik nog regelmatig de vraag wat Google Analytics is en wat je er aan hebt. Om alle onduidelijkheid de wereld uit te helpen even een uitleg.

Google Analytics is het statistiekenpakket van Google waarmee het aantal websitebezoekers bijgehouden kan worden. Dit pakket is volledig gratis te gebruiken en zeer eenvoudig in gebruik. Niet alleen de bezoekers die via Google je site hebben gevonden, maar alle bezoekers van je website worden hierin geregistreerd.
Naast de aantallen bezoekers kan ook het gedrag van deze websitebezoekers geanalyseerd worden via Google Analytics. Zo kunt u bijvoorbeeld zien hoeveel pagina’s bekeken werden, welke dat waren en hoe lang ze naar een pagina hebben gekeken.

Doelen

Met enkele kleine aanpassingen is het tevens mogelijk om bepaalde acties van de bezoekers te registreren in Google Analytics. Denk aan een aankoop doen of een contactaanvraag, maar ook een inschrijvingsformulier downloaden of een speciale pagina bekijken. Dit zijn de doelen die je wilt bereiken met de website en deze kunnen ook als zodanig geregistreerd worden in Google Analytics.

Voor elk geregistreerd detail in Google Analytics kun je zien hoe de bezoeker jouw website had gevonden. Dit is vooral interessant als het gaat over de doelen, omdat je zo kunt zien welk medium het meest interessant is voor het behalen van de doelen van de website.

Adwords

Wanneer je aan Google Adwords doet om te adverteren in Google, kun je dit koppelen aan Google Analytics. Je kunt dan zien hoe de mensen zich gedroegen per trefwoord waarop je geadverteerd hebt. Door de combinatie met de doelen kun je zien wat het rendement was van je website: welk deel van de betaalde bezoekers is overgegaan tot de gewenste actie? Welke trefwoorden scoren goed en welke juist slecht? Dit zijn waardevolle gegevens om het rendement te verhogen van je Adwords campagne.

Google Analytics installeren

Zoals gezegd is Google Analytics gratis te gebruiken. Je kunt je aanmelden via de website waarvoor je een Google-account nodig hebt. De eerste stap is om een profiel aan te maken voor jouw website. In enkele eenvoudige stappen geef je je naam en website op. Als laatste stap krijg je een code welke je op je website moet plaatsen. Deze code wordt aangeroepen elke keer dat iemand je website bezoekt en zorgt er voor dat alle informatie naar Google Analytics wordt verstuurd.

Meer over website statistieken en Google Analytics

iSide ook voor uw bedrijf?