Google Analytics toont statistieken al na een kwartier

Iedereen kent wel Google Analytics, het gratis statistiekenpakket van Google dat iedereen verbaasd deed staan bij zijn introductie en sindsdien de meest gebruikte tool is voor het bijhouden van het bezoekersaantallen.

Lange tijd heeft Google Analytics een vertraging van ongeveer een dag gehad voordat de statistieken zichtbaar werden. Maar de afgelopen tijd heeft Google niet alleen gewerkt aan de snelheid van zijn indexatierobot. Ook het verwerken van de statistische gegevens in Analytics verloopt een stuk vlotter. Op dit moment kent Google Analytics nog een vertraging van ongeveer vijftien minuten.

Bekijk bezoeken per uur van de dag

In Google Analytics is het mogelijk om het aantal bezoekers per uur van de dag weer te geven. Hierbij wordt afgerond op hele uren. Wanneer er staat 10.00 uur, dan moet dat gelezen worden als alle bezoekers die rond 10 uur in de ochtend de website bezochten. In de praktijk komt dit neer op de bezoekers tussen 10.00 uur en 11.00 uur.

Wanneer we de statistieken goed in de gaten houden en regelmatig de pagina verversen, dan zien we dat vanaf 10.15 uur een aantal bezoekers voor 10.00 uur is ingevuld. Wanneer we om 10.30 uur de statistieken nog eens verversen, zien we dat het aantal bezoekers van 10.00 uur is toegenomen. Dit gebeurt nog eens om 10.45 uur en om stipt 11.00 uur. Vanaf dan staat het definitieve aantal bezoeken ingevuld en worden nieuwe bezoekers bij het volgende uur geteld.

De vertraging in de verwerking van de statistieken is dus 15 minuten. Ieder kwartier worden de statistieken bijgewerkt en de nieuwe bezoekers bijgeteld.Ter illustratie volgen hieronder enkele screenshots van Google Analytics op verschillende tijden.

Aantal bezoekers om 10.00 uur

google-analytics-bezoekers-per-uur-van-de-dag-1000uur

Aantal bezoekers om 10.15 uur

google-analytics-bezoekers-per-uur-van-de-dag-1015uur

Aantal bezoekers om 10:30 uur

google-analytics-bezoekers-per-uur-van-de-dag-1030uur

 

Bij een normaal bezoek aan Google Analytics is de standaard periode waarvoor je de statistieken bekijkt 30 dagen, geteld vanaf gisteren. Je kunt handmatig de periode aanpassen zodat ook de huidige dag erin zit. Standaard wordt deze dag niet getoond, omdat dit voor een vertekend beeld kan zorgen als het gaat om gemiddelden. De dag is nog niet om en dus zijn nog niet alle bezoekers geweest en geteld. Ook met het oog op de kleine vertraging in de verwerking van de statistieken kan het voor een vertekend beeld zorgen.

iSide ook voor uw bedrijf?