Google Analytics en het gebruik van de Twitter-knop

Je kent hem wel, een knop op de website om die pagina direct te delen via Twitter. Deze zogenaamde Tweet-button wordt op steeds meer websites gebruikt en heus niet alleen meer op blogs. Ook steeds meer bedrijven zijn actief met sociale media bezig. Maar heeft zo’n knop op je website wel effect? Levert het extra bezoekers en meer naamsbekendheid op zoals iedereen beweert? Er is maar 1 manier om daar achter te komen: meten!

Google Analytics is een zeer uitgebreid en geavanceerd programma voor het bijhouden van websitestatistieken. Ook het gebruik van de Twitter-knop op je website kan eenvoudig gemeten worden met Google Analytics.

Er zijn twee zaken die gemeten kunnen worden aan de Twitter-knop. De eerste is of de knop wel echt gebruikt wordt door jouw bezoekers, dus het aantal keren dat deze wordt aangeklikt. Maar het tweede dat gemeten kan worden is wellicht veel interessanter, namelijk hoeveel mensen jouw website bezoeken naar aanleiding van het Twitter-bericht.

Voordat we hier op in kunnen gaan, moeten we eerst bekijken hoe de Twitter-knop op je website geplaatst wordt. Via de Twitter-website kan een knop worden aangemaakt en deze levert standaard de volgende code:

<a href="http://twitter.com/share" class="twitter-share-button">Tweet</a> <script type="text/javascript" src="http://platform.twitter.com/widgets.js"></script>

Het gaat dus om een eenvoudige HTML-link met daarbij een Javascript die zorgt voor de opmaak en de verwerking.

Klikken op Twitter-knop

Wanneer bovenstaande code op je website is ingevoegd, zul je een mooie Twitter-knop zien waarmee direct die pagina gedeeld kan worden via Twitter. Om met Google Analytics te registreren wanneer iemand op deze knop klikt, voegen we het volgende toe aan de link:

onclick="_gaq.push(['_trackEvent', 'Sociale media', 'Twitter-knop', document.location.href]);"

Elke keer wanneer er op de Twitter-knop wordt geklikt, zal een gebeurtenis worden aangemaakt in Google Analytics in de categorie ‘Sociale media’ en als actie ‘Twitter-knop’. Als label wordt de URL meegegeven van de pagina waar geklikt werd.

Bezoeken nav Twitter-bericht

Om in Google Analytics het aantal bezoeken te meten dat voortkomt uit het Twitter-bericht van andere websitebezoekers, is het nodig om een aantal parameters toe te voegen aan de URL die je deelt. De eerste parameter is utm_source waar je kunt aangeven wat de bron is van het bezoek. In het geval van de Twitter-knop is dat dus Twitter. Vervolgens geef je ook een utm_medium op, wat in dit geval iets kan zijn als twitter-knop of tweetbutton. De derde parameter is net als de eerste twee ook verplicht en bevat de utm_campaign. Hierin kun je een speciale campagne definieren, bijvoorbeeld ‘voorjaarsactie’. Dit voeg je als volgt toe aan de Twitter-knop:

data-url="https://www.iside.be/?utm_source=twitter&utm_medium=tweetbutton&utm_campaign=voorjaarsactie"

Door deze toevoeging aan de URL registreert Google Analytics bij verkeersbronnen een nieuwe bron en medium. Zo kun je dus eenvoudig bekijken hoeveel nieuwe bezoekers de Twitter-knop heeft opgeleverd en kun je van deze bezoekers het gedrag op de website analyseren.

Effect van de Twitter-knop meten

Als we bovenstaande samenvatten, komt je Twitter-knop er dus als volgt uit te zien:

<a href="http://twitter.com/share" onclick="_gaq.push(['_trackEvent', 'Sociale media', 'Twitter-knop', document.location.href]);" data-url="https://www.iside.be/?utm_source=twitter&utm_medium=tweetbutton&utm_campaign=voorjaarsactie"> Tweet</a> <script type="text/javascript" src="http://platform.twitter.com/widgets.js"></script>

iSide ook voor uw bedrijf?