SEO en SEA: wat is het verschil?

Er wordt veel gesproken over SEO en SEA de laatste tijd en ook SEM is een begrip dat we veel horen, maar wat betekent dit nu precies?

Om te beginnen zullen we de begrippen SEO, SEA en SEM eens voluit schrijven. Zij komen alle drie uit het Engels:

SEO = Search Engine Optimization

  • SEA = Search Engine Advertising
  • SEM = Search Engine Marketing

Verder geldt datSEO en SEA een onderdeel zijn vanSEM, waarbij SEM dus de verzamelnaam is. We kunnen dus stellen:

SEO + SEA = SEM

SEO: Search Engine Optimization

Search Engine Optimization is letterlijk vertaald Zoekmachine Optimalisatie. Deze vorm van zoekmachine marketing richt zich op het optimaliseren van de website met als doel een hoge positie te behalen in de organische zoekresultaten.

SEA: Search Engine Advertising

Search Engine Advertising betekent in het Nederlands Zoekmachine Adverteren. Deze vorm van zoekmachine marketing richt zich op de gesponsorde resultaten in zoekmachines. Het doel is een zo hoog mogelijke positie halen tegen een zo hoog mogelijk rendement. Hierbij geldt dat de eerste positie niet altijd de meest winstgevende is.

SEM: Search Engine Marketing

Search Engine Marketing is eenvoudigweg Zoekmachine Marketing. Deze vorm van marketing richt zich op het aanspreken van de doelgroep door gebruik te maken van de zoekmachines. Aangezien het internet niet meer weg te denken is uit onze maatschappij en de zoekmachines dagelijk miljoenen zoekopdrachten te verwerken krijgen, is het voor een bedrijf essentieel om zichtbaar te zijn tussen de bovenste zoekresultaten.

Het verschil tussen SEO en SEA

Ter illustratie nog een afbeelding waarmee duidelijk wordt wat het verschil is tussen SEO en SEA. SEO richt zich op een hoge positie in de linkerresultaten, de organische. SEA richt zich op een zo rendabel mogelijke positie aan de rechterkant, de gesponsorde resultaten.

seo-sea-sem-zoekmachine-marketing

iSide ook voor uw bedrijf?